Akademik Dürüstlük ve YZ Politikası

Akademik Dürüstlük

Akademik dürüstlük, öğrencilerin veya akademik çalışma yapan kişilerin çalışmalarında dürüst, etik ve akademik kurallara uygun bir şekilde davranmalarını ifade eden bir kavramdır. Bu, bilgiyi doğru ve adil bir şekilde temin etmek, kaynakları uygun bir şekilde atıfta bulunarak kullanmak ve başkalarının çalışmalarını izinsiz olarak kullanmamak anlamına gelir.

Akademik dürüstlük, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki tüm derslerde ilke edinilen hayati bir kavramdır. Öğrencilerden ödevlerinde veya çalışmalarında başkalarının çalışmalarını doğrudan veya doğru şekilde atıf vermeden kullanmamaları zorunlu tutulur. Başkalarının çalışmalarını doğrudan veya doğru şekilde atıf vermeden kullanmak, intihal (plagiarism) olarak adlandırılır. İntihal akademik bağlamda bir suç olarak kabul edilir.

Boğaziçi Üniversitesi’nde verilen tüm derslerde öğrencilerin akademik dürüstlük ilkelerine bağlı kalmaları beklenir. Akademik dürüstlük çerçevesinde, öğrencilerden kendi çalışmalarını üretmeli ve başkalarının çalışmalarını çalmaktan veya kopyalamaktan kaçınmaları; bunun yanı sıra başkalarının çalışmalarını kullanırken, bu kaynaklara uygun şekilde atıfta bulunmaları beklenmektedir.

Atıfta bulunmak ile alakalı daha fazla bilgiye Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünün web sitesinde yer alan bu kaynak üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yapay Zeka (YZ) Politikası

Son yıllardaki gelişmelerin sonucu olarak Yapay Zeka (YZ) destekli uygulamalar giderek yaygınlaşmaktadır. Bunun sonucu olarak, YZ tabanlı uygulamalar akademik dünyada da kendisine yer edinmekte, ve kimi zaman olumlu kimi zamanlar ise olumsuz sonuçlara sebep olacak şekilde akademik dünyada kullanılmaktadır.

YZ tabanlı uygulamalar, öğrencilere faydalı olabileceği gibi zararlı da olabilmekte ve öğrenme sürecini olumsuz etkileyebilmektedir. Bundan dolayı, YZ tabanlı uygulamaların öğrenciler tarafından faydalı bir şekilde nasıl kullanılacağını belirlemek önem teşkil etmektedir. YZ tabanlı uygulamaları,

• ödevlerinizi doğrudan YZ uygulamalarına yaptırmak
  • ödevlerinizi YZ tarafından düzeltilmesini sağlayıp doğrudan teslim etmek

amaçlarıyla kullanmak, hem akademik yaşamınızı hem de İngilizce eğitiminizi olumsuz etkileyecektir.

YADYOK kuralları gereği YZ tabanlı uygulamalar üzerinden yapılarak teslim edilen ödevler veya alıştırmalar akademik dürüstlük ilkesine karşı bir uygulamadır. YADYOK'ta, öğrencilerin çalışmalarını sahiplenmelerinin ne kadar önemli olduğunu da vurguluyoruz. YZ araçları fikir üretme, yazma ve araştırma konularında yardımcı olsa da, denemeler, araştırma makaleleri ve ödevler dahil olmak üzere tüm akademik çalışmaların sorumluluğu nihayetinde öğrencilere aittir. YZ'yi eleştirel düşünme, analiz ve yaratıcılığın yerine geçecek bir araç olarak görmek yerine, öğrencileri öğrenme ve becerilerini geliştirecek bir araç olarak görmeye teşvik ediyoruz.

YADYOK yönetmelikleri uyarınca, YZ uygulamaları aracılığıyla tamamlanan ödev ve alıştırmalar değerlendirmeye alınmaz. Akademik Dürüstlük ve Yapay Zeka Politikamız hakkında daha fazla bilgi için WASC web sitesini inceleyebilirsiniz.